MySpace Layouts
MySpaceLayouts

Sabtu, 30 April 2011

RESEPI JELLY KELAPA


Jelly kelapa

Bahan untuk buat jelly kelapa

2 biji kelapa muda
1 cawan air ( kalau nk rasa fresh jangan tambah air langsung ) 
gula ikut  kegemaran sbb sesetengah kelapa manis
daun pandan 
agar-agar  8 gram ( anggaran )
secubit garam
bekas

Cara membuatnya :  

1. Tapis air kelapa untuk asingkan isi kelapa dan airnya. Isi kelapa diparut atau dihiris, tetapi pastikan pisau bersih takut nanti rasa pedas.
2. Masak agar2 hingga hancur bersama daun pandan
3. Masukkan  gula kacau hingga hancur
4. Masukkan air kelapa, garam
5. Bila mendidih tutup api, tuang dalam bekas.
6. Masak isi kelapa dalam periuk tadi, jgn lupa masuk sedikit air takut hangit.
7. Sesudah didih, angkat dlm bekas dan ceduk dan masukkan sedikit2 dalam tiap2 bekas yang diisi  air kelapa tadi.

Resepi ini boleh hasilkan 10 bekas jelly kelapa


Selamat mencuba. Bagi sesiapa yang berada di sekitar kawasan Kulim yang ingin membuat tempahan boleh hubungi email saya shessd@yahoo.com . Tempahan lebih kurang 50 bekas biasa. Tempahan mestilah 2 minggu sebelum hari dikehendaki.  Polisterin untuk letak dadih disediakan oleh anda sendiri. Bagi kawasan lain bolehla cuba resepi ini untuk jualan atau makan sendiri. Anak2 anda mesti suka.